KALI ARNIS ESKRIMA ARTE MARTIALE FILIPINEZE ROMANIA®

DESPRE PTK, SIMBOLURI, RANGURI

          INTRODUCERE

               PEKITI TIRSIA KALI (PTK) este un stil de Arte Marțiale Filipineze originar din regiunea Visayas, din Filipine.

Este un sistem complet de luptă, ce acoperă întreaga gamă de situaţii în care se petrece o luptă, fiind orientat către lupta reală, și nu către sport. De asemenea, acesta utilizează toate  tipurile de arme albe, arme de impact, arme flexibile, având aplicabilitate și în cazul folosirii armelor de foc din prezent. Bazat pe tacticile și strategiile derivate din lupta cu arme albe, Pekiti Tirsia Kali încorporează și tehnici foarte eficiente cu mâna goală (pangamut/ empty hand), proiectări (dumog), etc.

Este un sistem foarte eficient pentru toate distanțele de luptă, conceput atât pentru unul, cât și pentru mai mulți agresori. PTK este o artă veche, care a evoluat pentru a ține pasul cu metodele de luptă și cu scenariile de autoapărare moderne. Ca sistem de luptă de apropiere (close quarter), bazat pe arme albe, oferă metode de blocare a tuturor tipurilor de atacuri și lovituri, precum și de neutralizare a armei oponentului, acoperind  în felul acesta orice situație de autoapărare.

Fiind un stil care și-a dovedit eficiența în luptă, PTK este folosit ca sistem de luptă și supraviețuire de către operatorii military, forțele de ordine, de agenții de pază și protecție, precum și de cei interesați să învețe tactici de supraviețuire și autoapărare.

            Dan Inosanto spunea despre PTK: ,,În domeniul apărării strategice a armelor albe, sistemul Pekiti Tirsia Kali este unul dintre cele mai progresive, practice și sofisticate sisteme de autoapărare pe care le-am întâlnit”.

În țara de origine, PTK este sistemul oficial de luptă a Phillipine Marine Corps și este singurul sistem de arte marțiale filipineze care face parte din instruirea tuturor forțelor armate din Filipine, inclusiv a Poliției Naționale Filipineze și a unităților speciale de intervenție. Pe plan internațional, este sistemul preferat al diferiților operatori military din SUA, Europa, India, Rusia, Asia.           

AVANTAJELE ANTRENAMENTELOR DE PTK

 Antrenamentele de autoapărare și lupta de aproape

Sistemul PTK oferă o metodă comprehensivă, eficientă și versatilă de antrenament pentru autoapărare atât împotriva armelor, cât și a mâinilor goale (cele mai frecvente și uzuale atacuri de mână goală: loviturile directe, împingerile, prinderile, loviturile aleatorii, fixările, etc.), care poate fi utilizată ușor împotriva adversarului.

Acest sistem folosește loviturile cu mâna deschisă, loviturile de cot, de genunchi, manevrarea încheieturilor adversarului, tehnici de dezechilibrare combinate cu un joc de picioare dinamic pentru atac și contraatac. Anumite tehnici sunt executate din picioare, iar altele de la sol, într-o manieră foarte practică și naturală.

Arme cu lamă (tăiș), de impact și diferite obiecte pentru autoapărare

Antrenarea și acumularea cunoștințelor cu și despre arme albe este principalul atu al sistemului PTK, este ceea ce face acest sistem atât de eficient.

Sistemul de arme din PTK este atât de eficient, încât odată ce sunt înțelese principiile sistemului, acestea se pot utiliza cu orice tip de armă (armă albă, armă de impact sau orice obiect ce poate fi folosit ca armă). Aceleași principii pot fi aplicate și la tranzițiile de la armă la mâna goală și de la mâna goală la armă, utilizând practic același mecanism de mișcare.

PTK constă într-un sistem de antrenament pentru distanță lungă, scurtă, diferite tipuri de arme și mână goală, care permite practicantului să-și egalizeze șansele sau să aibă un avantaj împotriva unui adversar. Ca arme de antrenament, sunt folosite: armele cu lamă lungă (Macetele, Ginunting, Pinuti, etc.), armele cu lamă scurtă (cuțitele tactice sau cele de buzunar, armele de impact), bastoanele de rattan, lanternele tactice, etc. În plus, se  predau și tehnici de manipulare a armelor de foc, ca parte a unui sistem complet de antrenament.

Abordarea practică a luptei cu mânile libere

 

Loviturile (pangamut) în conjuncție cu prinderile, proiectările, distrugerea mușchilor și a tendoanelor (Dumog) sunt folosite pentru a dezechilibra adversarul, pentru a lovi toate zonele vitale ale corpului și pentru a-i distruge armele naturale (degete, mâini, genunchi, picioare).

Sistemul utilizează lovituri joase, lovituri cu mâna deschisă, lovituri de cot, de genunchi, tehnici de dezechilibrare, în conjuncție cu un joc de picioare dinamic.

Jocul de picioare dinamic și manevrabilitatea

Jocul de picioare în PTK este cel mai important, pentru că oferă practicantului agilitate, viteză în evitarea unui atac și, în același timp, posibilitatea de atac din lateralul oponentului, ceea ce nu se regăsește în alte sisteme. Foarte multe situații de luptă și autoapărare pot fi controlate doar din jocul de picioare.

Viteză, putere, agilitate și condiționare fizică

             Pe lângă tehnică, practicantul de PTK va dobândi condiție fizică, anduranță, mobilitate, viteză. Metodele de antrenament sunt create special pentru explozie, agilitate și viteză, toate aceste caracteristici fiind testate în luptă și în situații de viață și de moarte. Deoarece sistemul se bazează pe tehnici  reale de luptă, condiția fizică este o parte importantă a sistemului.

Metodologia ofensivei și contraofensivei

Sistemul PTK este bazat pe utilizarea unei metodologii de  ofensivă și contraofensivă foarte puternică, precum și a metodologiilor de evitare a loviturilor. Tacticile se pot executa din toate unghiurile și pozițiile, inclusiv tacticile de neutralizare a armelor albe și a armelor de foc. Mentalitatea de ofensivă și contraofensivă inoculată practicantului îi permite acestuia să se miște mult mai dinamic decât cineva cu o mentalitate defensivă. Prin inocularea acestui mod de gândire, practicantul poate identifica o potențială amenințare, poate să domine sau să neutralizeze partenerul într-un mod foarte rapid și eficient.

Un puternic fundament strategic

Strategia fundamentală din PTK este:

  • Protejarea împotriva oricărui tip de atac;
  • Neutralizarea loviturilor și a armelor oponentului;
  • Dominarea luptei sau a situației de autoapărare.

Tacticile de luptă cu arme albe sunt executate în baza strategiei de mai sus.

Antrenamentul și tehnicile dobândite ar trebui să-i ofere practicantului capacitatea de a se apăra și de a devia orice tip de lovitură. Protejarea împotriva oricărui tip de atac și a oricărui tip de lovitură se obține prin: mobilitate, joc de picioare, contraofensivă. Armele oponentului sunt neutralizate prin aplicarea de lovituri directe asupra mâinii în care ține arma sau prin incapacitarea acestuia de a-și folosi arma, prin aplicarea de lovituri directe în zonele vitale. Dominarea luptei din distanța scurtă se realizează prin atacuri, eschive, control și neutralizarea oricărui tip de amenințare (inclusiv mai mulți adversari), indiferent de mediul înconjurător.

 

SIMBOLISTICĂ

Logo-ul Pekiti Tirsia simbolizează principiile care stau la baza artei denumite generic ,,Kali”, precum și  o serie de elemente din cultura filipineză.

KA – Simbolul care se află în mijlocul logo-ului se citește “ka” și este o silabă a unui cuvânt scris în alfabetul Baybayin (acest alfabet era utilizat în Filipine înainte de sosirea spaniolilor), care se folosea înaintea numelui unei persoane, ca formă de respect. De asemenea, ,,ka” este și prima silabă a cuvântului Kali.

SUN (Soarele) – Acest simbol reprezintă poporul filipinez. Tradiții străvechi vorbesc despre faptul că filipinezii sunt copiii soarelui. Cele 8 raze reprezintă cele 8 provincii Filipineze care s-au răsculat pentru prima dată împotriva invadatorilor spanioli, în drumul lor către independență. De asemenea, soarele este prezent și pe actualul steag filipinez.

ARROWS (Săgețile) – Acestea reprezintă puterea artei. De asemenea, reprezintă cultura și dezvoltarea artei pe măsură ce locuitorii diferitelor insule filipineze au făcut schimb de experiență.

Triunghiul – Este simbolul artei; principiile și mișcările se bazează pe modelul triunghiului. Triunghiul este o formă geometrică foarte stabilă; oricum ar fi așezat, baza rămâne foarte bine echilibrată (stabilă). De asemenea, triunghiul reprezintă și cele trei insule din Filipine: Luzon- în Nord, Visayas- în zona centrală, Mindanao- în sud.

 

RANGURILE SISTEMULUI PTK

 

Sistemul PTK include rangurile tradiționale (kawal), bazate pe cunoștințele acumulate, precum și rangurile de instructor, care reflectă calitățile de lider, modurile de promovare a PTK și responsabilitățile persoanei desemnate.

Fiecare rang este împărțit în subnivele (hagdan) care reprezintă o serie de trepte de la un rang la altul. Sistemul PTK se focusează pe dezvoltarea instructorilor, nu doar a adepților, motiv pentru care multe dintre ranguri reprezintă anumite aptitudini de conducere, pe lângă aptitudinile tehnice.

 

Grand Tuhon – reprezintă cel mai înalt nivel și liderul suprem în PTK. Nu este doar Grandmaster, este Supreme Grandmaster, care are cele mai multe cunoștințe despre această artă și păstrează linia ei adevarată.

Mandala Tuhon – de asemenea cunoscut ca taluhoron în Illongo, reprezintă o formă de respect similară cu Maiestatea voastră și se referă la un mare lider; în Kali este similar cu Grandmaster.

Mandala Maginoo – Maginoo se traduce ca „înțelept, consilier” și se referă la o persoană care a reușit să câștige sume importante de bani și să acapareze teritorii după plantarea cu success a orezului. În Kali, aceasta este o persoană considerată senior și poziționată sus în ierarhia de conducere.

Rangurile avansate de Instructor

În PTK, rangurile avansate de instructor se bazează pe reprezentarea tradițională a culturii filipineze din Visayas. Dezvoltarea unui instructor precum și modul lui de înțelegere a acestei arte este asemănată metaforic cu modul de cultivare a orezului și cu sistemul de senioritate al clanului. Fiecare nivel de formare din procesul de dezvoltare a unui instructor este asemănat cu o fază din cultivarea orezului.

Sistemul de ranguri avansate pentru instructor este prezentat în dialectul Illongo, dialect prezent în zona unde sistemul PTK a luat naștere.

Mandala Mandatus – Mandala înseamnă „înțelepciune” și Mandatus însemană „autoritate, lider”. Ca paralelă cu creșterea orezului, aceasta este faza numită tradițional busog, care înseamnă că orezul este gata de a fi cules. Denumirea de Mandatus este acordată unei persoane care conduce un grup mare de școli. Grupurile lui de antrenament sunt mature și au devenit o organizație completă.

Agalon – însemnă „maestru”, este cel care a ajuns la stadiul de tanum. Făcând o paralelă cu creșterea orezului, tanum este faza în care se replantează lăstarii de orez, care au fost inițial recoltați. În procesul de creștere a orezului, după ce semințele de orez au fost plantate, apar lăstarii, aceștia sunt scoși și replatați în ordine. Agalon este cineva care are în subordine mai multe ferme mici. În PTK, Agalon este o persoană care conduce mai multe grupuri mici de antrenament.

Hangkilan – Makilashangkilan se traduce ca „foarte rapid și feroce”, makilas se traduce ca „foarte viclean”. Făcând o paralelă cu creșterea orezului, acest rang se numeste gabut. Gabut se referă la acea perioadă din procesul de creștere a orezului când lăstarii acestuia abia au ieșit și urmează a fi scoși pentru replantare. În ierarhia fermei de orez, cel care poartă acest rang este cel care protejează ferma, proprietatea, resursele acesteia și oamenii.

Maginalamon – este tradus ca „cel care cunoaște”. Este un instructor în faza de sabud. Sabud înseamnă „a arunca semințele pentru plantare”.  În ierarhia fermei de orez, cel care poartă acest rang este un sfătuitor cu talente multiple, un fel de om de știință. Este cel după care se ghidează ceilalți în luarea unor decizii sau în afaceri.

Manunudlo – este cel care are o serie de cunoștințe în diferite domenii. Este un instructor în faza binhi. Binhi înseamnă „sămânță” și se referă la fundamentele tehnice ale artei. În plantare sau în orice altă activitate, se începe cu o sămânță. În ierarhia fermei de orez, cel care poartă acest rang este cel care sfătuiește fermierii în toate probelemele lor. Este un fel de project manager.

Rangurile de instructor

Mataas Na Guro – Acesta este un instructor maestru sau cineva care stăpânește foarte bine fundamentele tehnice ale PTK. Mataas Na Guro este un expert în această artă și reprezintă un standard de rafinament, abilitate și înțelegere a artei.

Guro – Guro înseamnă „profesor”. Este cineva care este instructor plin și are capacitatea de a preda tehnicile PTK.

Lakan Guro – Acesta este primul nivel de profesor. Un Lakan Guro este un elev avansat care învață cum să predea și să fie un lider, ocupând poziția de instructor asistent.

 

Rangurile elevilor

Lakan – este tradus ca „primul pas”; este un elev într-o fază intermediară de învățare, adică are cunoștințe temeinice asupa sistemului.

Yakan – este un elev la început, care abia s-a hotărât să învețe PTK.

Rangurile în PTK nu sunt bazate pe numărul de ani petrecuți în acest sistem,ci se bazează pe înțelegerea artei și dobândirea cunoștințelor, loialitatea pentru linia sistemului, precum și pentru dedicația, contribuția, dezvoltarea și creșterea sistemului. Rangurile sunt acordate luându-se în considerare toate elementele de mai sus, nu doar unul sau o parte din ele.