ABANIKO TRES PUNTAS CLASSICAL ARNIS este un stil de Arte Marțiale Filipineze complex, ce îmbină tehnicile de luptă cu baston, cuţit, mâini libere, proiectări etc. Acest sistem de luptă s-a dovedit extrem de eficient în antrenamentul celor care lucrează în structurile de apărare şi ordine publică, în cele militare, în sectorul de securitate privată, precum şi pentru toate categoriile de persoane care doresc să înveţe să se apere în mod eficient în situaţii limită sau dificile.
ABANIKO TRES PUNTAS este un sistem clasic de Arnis și unic, originar din Antique, Filipine. A fost dezvoltat și făcut cunoscut la începutul anilor 1930 de Mateo D. Estolloso în cele mai multe dueluri fără reguli, ca parte a festivalurilor și sărbătorilor. Tehnicile sale complicate de Espada y Daga (sabie și pumnal) i-au câștigat respectul luptătorilor din arhipelag.
În 1984, la vârsta de 70 de ani, Mateo a călătorit în Statele Unite ale Americii pentru turnee și demonstrații Arnis, cu un general al armatei filipineze, Marcos Villa Agustin, cu marele maestru Ernesto Presas și marele maestru Rene Tongson. A fost asistat la toate expozițiile și demonstrațiile de către studentul său RENE TONGSON, unde a fost aplaudat cel mai mult pentru mișcările lui grațioase, în ciuda vârstei sale.
Acest stil este cunoscut pentru loviturile “abaniko” (mişcări circulare), împunsături şi lovituri “punyo” (punyo este capătul bastonului).
Cea mai importantă caracteristică a stilului este folosirea cu precizie a principiului “sangga-patama”, care este un blocaj urmat de un contraatac.
Acest stil de arte marţiale este similar celorlalte stiluri de Arte Marţiale din Filipine, în sensul că este un stil de luptă bazat pe mânuirea armei, care poate fi folosit atât în lupta din spaţii închise, deschise, cât şi în lupta cu mâna goală, într-un mod foarte eficient. Combinaţia principiilor Sangga-patama şi Sungkite permite blocări şi contraatacuri foarte eficiente.
ABANIKO TRES PUNTAS CLASSICAL ARNIS are 4 subsisteme:
– primul este lupta cu bastonul;
– al doilea este subsistemul cu lame (cuțite, săbii scurte sau lungi, etc.);
– al treilea este Dumog Ipit. Dumog se referă la lupta corp la corp, care include și partea de proiectări, iar Ipit inseamnă fixare.
– al patrulea este Mano – Mano (lupta cu mâinile libere).
Principalul profesor moştenitor al acestui stil este Marele Maestru René R.Tongson, care trăieşte în oraşul Amadeo, aflat în provincia Cavite din Filipine. Marele Maestru Tongson a fost numit lider al acestui stil de către ultimul mare profesor al stilului, Marele Maestru Estolloso.
În România, introducerea oficială a Abaniko Tres Puntas Classsical Arnis a avut loc la data de 23 iulie 2017 şi a fost marcată prin organizarea primului seminar susţinut de un mare maestru al Artelor Marţiale Filipineze, şi anume GM Rene Tongson. Cu această ocazie, Abaniko Tres Puntas Classical Arnis- România a obţinut afilierea la Federaţia Internaţională de Abaniko Tres Puntas din Filipine.
În prezent, ABANIKO TRES PUNTAS CLASSICAL ARNIS este cea mai amplă mișcare de Arte Marțiale Filipineze din România.
Reprezentant oficial şi Instructor Şef al sistemului Abaniko Tres Puntas Classical Arnis în România este GURO OLTEANU MĂDĂLIN.