KALI ARNIS ESKRIMA ARTE MARTIALE FILIPINEZE ROMANIA®

Origini

            ORIGINI

PEKITI TIRSIA KALI este sistemul familiei Tortal. Aceștia erau originari din insula Panay, însă în cele din urmă mulți dintre membrii familiei s-au stabilit în apropiere de Negros Occidental.

Familia Tortal a folosit acest stil pentru a proteja terenurile familiei și pentru a supraviețui unor vremuri nesigure. Aceștia au reușit să urmărească evoluția stilului până în anul 1700.

Pekiti-Tirsia Kali a fost în principal un sistem familial, care cuprinde cel puțin patru generații, începând cu Norberto Tortal.

Grand Tuhon Norberto Tortal (1750 – 1810) a fost cuoscut pentru stilul său de kali, dar nu avea un nume (o denumire) în acel moment. Familia Tortal și-a definitivat stilul în 1800, formalizându-l ca PEKITI TIRSIA KALI în 1897, fiind o artă de o deosebită importanță culturală, nu doar un sistem de luptă.

Grand Tuhon Segundo Tortal (1840-1930) a transmis acest sistem către cei patru fii: Conrado, Balbino, Teodorico și Francisco. Aceștia s-au stabilit în Talisay, Negros Occidental.

În timpul ocupației japoneze din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, Balbino (bunicul lui Rommel Tortal) a fost omorât, la rândul său luând viețile  multor japonezi cu tacticile și tehnicile de PTK. La câțiva ani după această întâmplare, Filipine și-a obținut independența.

PTK a a fost dezvoltat și îmbunătățit în anii 1930 -1936 de către Grand Tuhon Conrado Tortal.

În mod tradițional, stilul a fost transmis doar în interiorul familiei, până în 1972, când Grand Tuhon Gaje (nepotul lui Grand Tuhon Conrado Tortal) a decis să facă public acest stil.

          Grand Tuhon Leo T. Gaje Jr.

Leopoldo Tortal Gaje Jr. este „Supreme Grandmaster” al sistemului Pekiti-Tirsia Kali. A început practicarea sistemului la vârsta de 6 ani, învățând de la bunicul său, Conrado Tortal.

În 1972 a plecat din orașul Bacolod- Negros Occidental, Filipine, către USA.

La început, Tuhon Gaje nu a avut intenția să facă cunoscut stilul și să-l predea, dar acesta a decis în cele din urmă să prezinte public sistemul (care până atunci era un secret de familie) tuturor celor care voiau să studieze împreună cu el frumusețea și eficiența artei și a culturii care o însoțea.

Puternic motivat de fiecare success, Tuhon Gaje a devenit în scurt timp un pionier al predării artelor marțiale filipineze autentice (Kali) tuturor entuziaștilor atât din Europa, cât și din USA, unde a introdus lupta cu bastoanele full contact în comunitățile locale de arte marțiale filipineze, precum și noi standarde de performanță.

Tuhon Gaje a dezvoltat o serie de programe derivate din arta tradițională (cele mai cunoscute ar fi: Safety Baton Systems, Edge Weapon Awereness / Strategic Knife Defense) pentru a fi utilizate de către forțele de ordine.

Promovându-și arta ca fiind o unealtă a comunității, Tuhon Gaje a dezvotat o serie de programe de pregătire tactică pentru armată, mergând până la nivelul la care a instituționalizat PTK ca program oficial de antrenament pentru Philippine Marine Corps și pentru Divizia de acțiuni speciale a Poliției Naționale din Filipine. În funcție de specificul instituției, private sau de stat,  a dezvoltat o serie de programe de antrenament pentru echipe private de Securitate, pentru VIP, pentru diferite servicii de pază și protecție prezidențială din Asia și Europa, precum și pentru US Marines.

         Tuhon Rommel Tortal

          Tuhon Rommel Tortal este nepotul lui Grand Tuhon Leo T. Gaje Jr.

Și-a început formarea solidă în Pekiti Tirsia Kali (PTK) în 1984 și reprezintă standardul de excelență în Pekiti Tirsia Kali,  dedicându-și  întreaga viață studierii  sistemului PTK, pe care familia lui l-a dezvoltat de-a lungul timpului……..(vezi capitolul separat cuTuhon Rommel Tortal).